Kuchař
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Zkrácené denní studium
- Datum 10/10/2023
Učební obor
Kuchař - zkrácené studium
Délka přípravy: 1 rok, denní forma vzdělávání ve zkráceném studiu
Kód studia: 65-51-H/01
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- dosažené střední vzdělání s výučním listem nebo maturitní zkouškou,
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti,
- průměrný prospěch z předchozího studia, ve kterém uchazeč ukončil středoškolské vzdělávání.
Způsob zakončení: závěrečná zkouška
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Odborné kompetence:
Žák oboru kuchař se připravuje na samostatnou činnost při přípravě pokrmů (polévky, hlavní jídla, studená kuchyně) v hotelech a restauracích:
- Ovládá přípravu tradičních pokrmů české kuchyně a specialit zahraniční kuchyně.
- Využívá znalosti racionální výživy, přípravy dietních pokrmů.
- V průběhu studia je veden k dodržování hygienických pravidel a dodržování norem při výrobě pokrmů.
- Zvládá technologické postupy přípravy pokrmů teplé a studené kuchyně.
- Umí komunikovat v cizích jazycích a pracovat s informacemi, udržovat slovní i písemný kontakt se zákazníky a obchodními partnery.
Uplatnění absolventa:
Absolvent je schopen pracovat jako zaměstnanec, nebo podnikatel v gastronomii, ovládá práci s nejmodernějším vybavením ve stravovacích provozovnách, využívá znalosti surovin při přípravě pokrmů v teplé i studené kuchyni. Sestavuje menu, jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel a zásad racionální výživy. Umí využívat ekonomické informace pro zabezpečení provozu, kalkulovat cenu výrobků a služeb.
Leták oboru
Vyučované předměty v průběhu studia
Další informace o tomto a dalších oborech Vám poskytne
Mgr. Ing. Jaromír Jurka
Kariérový poradce sekce gastronomie