Hotelnictví
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Obory vzdělání s maturitní zkouškou
- Datum 21/01/2024
Baví tě cizí jazyky? Zajímá tě cestování? Navazuješ rád(a) kontakty s jinými lidmi? Jsi komunikativní? Chceš poznat svět, zajímají tě cizí země a jejich obyvatele?
Proč studovat u nás?
- Praxi budeš vykonávat ve vyhlášených brněnských hotelech pod vedením zkušených profesionálů.
- Odborné praxe a stáže v zahraničí pro aktivní a úspěšné studenty.
- Moderně vybavené odborné učebny, nové špičkově vybavené Gastrocentrum.
- V místě studia - Brně - se nabízejí široké možnosti pro vyhledání a realizaci odborně zaměřených praxí a brigád během studia, stejně jako k vybudování kontaktů pro budoucí zaměstnání v oboru po ukončení studia.
Co se naučíš?
- Získáš komplexní znalosti a dovednosti spojené s organizací a provozováním služeb hotelového provozu.
- Staneš se odborníkem v oblasti všestranného uspokojování potřeb účastníků cestovního ruchu. Především, pokud jde o služby ubytovací, stravovací, dopravní, zprostředkovatelské, průvodcovské, a obecně organizační.
- Své schopnosti a dovednosti můžeš v průběhu studia dále rozvíjet v kurzech nápojové gastronomie (sommelierský, míšených a teplých nápojů).
- Během studia postupně získáš znalosti a návyky jak kultivovaně profesionálně jednat se zákazníky a obchodními partnery, naučíš se jednání ve styku s různými institucemi.
- Získáš schopnost komunikovat běžně nejméně ve dvou světových jazycích.
- Staneš se flexibilním v oblasti zvyšování své vlastní odborné úrovně, uplatňování zásad společenského chování, hygieny, dodržování odborných norem a předpisů.
- Získáš přehled o předpokladech a podmínkách vykonávání obchodně-podnikatelských aktivit.
Možnosti uplatnění
- Své uplatnění nalezneš v oblasti turistického průmyslu a dalších souvisejících služeb cestovního ruchu. Zejména v obchodně podnikatelské, odborně provozní a řídicí činnosti, v nižších a středních stupních řízení různých forem podnikání v této oblasti.
- Můžeš pracovat v informačních turistických centrech, ve službách lázeňských, službách spojených s tvorbou náplně volného času turistů.
Studijní obor
Délka přípravy: 4 roky
Kód oboru: 65-42-M/01
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- dokončení povinné školní docházky,
- přijímací zkoušky z určených předmětů,
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti,
- splnění dalších kritérií přijímacího řízení včetně dostatečné kapacity oboru vzdělání.
Způsob ukončení vzdělání: maturitní zkouška
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou
Možnosti dalšího vzdělávání: studium na SŠ, VOŠ a VŠ
Nikola Štěpánková – studentka 4. ročníku oboru Hotelnictví
„Střední školu Brno, Charbulova, jsem si vybrala, protože jsem chtěla studovat obor Hotelnictví. Líbilo se mi, že se obor člení do víc různých profesí. Mě nejvíce zaujalo sommelierství, kterému se věnuji doteď. Začala jsem chodit na brigádu do vinárny v Brně, kde jsem se toho mnoho přiučila. I škola mi nabídla mnoho možností práce s vínem, například praxi v Hlohovci v restauraci Essens, kde jsem mohla degustovat různé vzorky vína.
Mým největším úspěchem bylo umístění na soutěži Sommelier Moravy, kde jsem získala 1. místo v konkurenci 27 účastníků z České a Slovenské republiky.
Díky škole jsem získala mnoho zkušeností a kontaktů, které mi v budoucnu velmi pomůžou. Hlavně jsem však našla práci, která mě velmi baví a které se chci věnovat celý život.“
Další informace o tomto a dalších oborech Vám poskytne
Mgr. Ing. Jaromír Jurka
Testimonials
Václav Šorma
Můj otec vlastní malou restauraci kousek od Brna, a tak pro mě už od mala bylo velkým snem stát se kuchařem a jednou tuto restauraci vést. Volba tedy byla jasná. V deváté třídě jsem si podal přihlášku na Charbulku, (Pokračování textu…)
Eliška Dernerová
Na počátku mé profesní cesty byla „Charbulka“. V samotném startu mé cukrářské kariéry svou důležitou roli splnila paní Věra Štěpánská, učitelka odborných předmětů, tohoto času v důchodě, k níž i nadále cítím velkou úctu a vděk. (Pokračování textu…)
Honza Musil
„Na této škole jsem se vyučil v oboru Kuchař-číšník. Nevím, jaká slova volit pro přátele a kamarády, kteří mi vytvořili takové příjemné podmínky, jaké jsem prožil při mém studiu, které mě vybavilo do života kromě nabytých vědomostí především komunikačními schopnostmi. (Pokračování textu…)
Tomáš Vykydal
,,Kulturistika je sport, který vyžaduje nesmírnou kázeň a disciplínu, chcete-li něčeho dosáhnout nejen ve sportu musíte mít správné základy už od mládí a právě toho se mi dostalo na škole (Pokračování textu…)
Jiří Kolbaba
„Rád vzpomínám na skvělá léta, kdy jsem se na „Charbulce“ připravoval pod vedením paní Olgy Vyškovské a dalších pedagogů, na budoucí práci v prostředí české reklamy a marketingu. (Pokračování textu…)