Cukrář
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Zkrácené denní studium
- Datum 13/10/2023
Učební obor
Zkrácené studium
Délka přípravy: 1 rok
Kód oboru: 29-54-H/01
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- výuční list, nebo maturitní vysvědčení,
- výběrové řízení bez přijímacích zkoušek,
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti.
Způsob zakončení: závěrečná zkouška s výučním listem
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Druh vzdělání: střední odborné vzdělání
Odborné kompetence
- Výroba cukrářských výrobků (dorty, zákusky, dezerty, koláče, cukrovinky) s dodržováním správných technologických postupů.
- Výroba cukrářských ozdob modelováním.
- Uplatňování estetického hlediska při tvarování a zdobení cukrářských výrobků.
- Znalost správného uchovávání a skladování výrobků v souladu s principy zajištění bezpečnosti a hygieny, obsluha a údržba potravinářských strojů.
- Využití marketingového přístupu při balení, etiketaci a prezentaci cukrářských výrobků.
- Zařazování nových výrobků v souladu s principy zdravé výživy.
Uplatnění absolventa
Absolvent se uplatní při výkonu povolání cukrář ve výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků.
Je zejména schopen zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků, vyrábět kompletní sortiment cukrářských výrobků, případně cukrovinkářských výrobků, včetně jejich dohotovování a zdobení, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů, přístrojů a technického vybavení provozoven a vykonávat činnosti související s prodejem cukrářských výrobků.
Absolvent má možnost dalšího studia v denním i dálkovém studiu na střední škole s možností získání maturity.