Salima 2018
Salima 2018
Žáci SŠ Brno, Charbulova, příspěvková organizace se jako již tradičně zúčastnili národních soutěží Pekař roku 2018 a Atraktivní výrobek. Soutěže odborných dovedností byly zakončeny slavnostním vyhlášením výsledků ve středu 28. února 2018, v 15 hodin, na brněnském výstavišti v rámci mezinárodního potravinářského veletrhu MBK/SALIMA.
Kdo soutěžil?
Pekařská soutěž Pekař roku 2018 je zaměřena na pekaře, kteří svoji kariérní dráhu teprve začínají. Soutěž je určena pro učně a studenty denního studia středních a vyšších odborných škol nebo pro mladé pekařské adepty, kteří ke dni zahájení soutěže nepřekročí 21 let věku. Letos startovalo patnáct soutěžících. Soutěž Atraktivní výrobek měla šest soutěžících z oboru Pekař a jedenáct soutěžících z oboru Cukrář.
Od úterý 27. února do středy 28. února 2018 mladí lidé soutěžili, porota bedlivě sledovala a hodnotila výkony i finální výrobky a závěrem vyhlásila „Pekaře roku 2018 a Atraktivní výrobek oboru Pekař a oboru Cukrář“.
Proč je soutěž mezi mladými pekaři a cukráři vyhledávaná?
Akce je nejen velmi atraktivní, ale jedná se o soutěž, jejíž cílem je umožnit veřejnosti zhlédnout národní soutěže v pekařském centru, zvýšit jejich diváckou návštěvnost a atraktivnost. Zároveň mohou návštěvníci veletrhů navštívit v expozicích vystavovatelů veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK expozice vystavovatelů se špičkovým strojním vybavením do pekáren a cukráren.
Co „Pekař roku 2018“ musel splnit?
Zadané úkoly:
- Výrobky jemného pečiva:
- VÁNOČKA
- KOLÁČE s náplní (chodské, dožínkové,…):
- Výrobky běžného a vícezrnného pečiva:
- BĚŽNÉ PEČIVO, ručně tvarované pletýnky vyrobené v časovém limitu:
- VÍCEZRNNÉ PEČIVO
- CHLÉB
Jaké požadavky byly na Atraktivní výrobek?
Soutěžní výrobek svým charakterem, provedením a surovinovým složením musí dodržet základní rozlišovací znaky dle platné vyhlášky pro určení: pekařská – cukrářská kategorie. Soutěžní výrobek by měl reprezentovat především mistrovskou práci jednotlivce nebo kolektivu a profesní úroveň subjektu, který reprezentuje. Výtvarné pojetí soutěžního výrobku není stanoveno – je tematicky volné.
Jak se umístili žáci SŠ Brno, Charbulova, příspěvková organizace?
Žákyně zkrácené formy studia Klára Kalvodová se umístila v soutěži Pekař roku 2018 na krásném 1. místě.
Žákyně nástavbového studia Monika Obrová se umístila v soutěži Atraktivní výrobek oboru Cukrář na 2. místě.
Žákyně prvního ročníku tříletého studia Klára Balabánová a Anna Hodková se v soutěži Atraktivní výrobek oboru Pekař umístili na 3. místě.
Učitelům odborného výcviku za obor pekař Bc. Miroslavu Hudečkovi a Bc. Janě Rosa de Pauli a za obor cukrář Nastě Přikrylové patří velký dík za svědomitou přípravu žáků a samotným žákům velká gratulace za krásný výkon!
Tiskovou zprávu zpracovala: Mgr. Renata Svobodová, zástupkyně ředitelky pro praktické vyučování, SŠ Brno, Charbulova, příspěvková organizace