Řezník-uzenář
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Zkrácené denní studium
- Datum 07/10/2023
Učební obor
Zkrácené studium
Délka přípravy: 1 rok, denní forma vzdělávání ve zkráceném studiu
Kód oboru: 29-56-H/01
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- střední vzdělání s výučním listem nebo maturitní zkouškou,
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti,
- průměrný prospěch z předchozího studia, ve kterém uchazeč ukončil středoškolské vzdělávání.
Způsob zakončení: závěrečná zkouška
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Odborné kompetence:
Učební obor zaměřený na osvojení výroby masných výrobků (uzených, vařených, trvanlivých, speciálních):
- vařených výrobků (jitrnice, jelita, tlačenky),
- uzenářských výrobků (klobásy, párky, salámy),
- specialit (játrovky, šunky, debrecínské pečeně),
- uzeného masa (kotlety, kýty, bůčky),
- sádla a škvarků.
Žáci se, jak v teorii, tak i v praxi, seznamují se zásadami bezpečnosti práce, s obsluhou strojů a zařízení a rovněž si osvojují hygienické normy a nutnost jejich dodržování při výrobě zdravotně nezávadných potravin.
Uplatnění absolventa
Absolvent se uplatní při výkonu povolání řezník-uzenář, a to buď jako soukromý podnikatel, nebo jako zaměstnanec v maso-zpracujících závodech u nás i v zahraničí, dále v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem masa a masných výrobků.
Absolvent je seznámen s opracováním všech druhů jatečných zvířat, především vepřového a hovězího masa, zvládá skladování masa a drobů, bourání, upravování a třídění masa a masových výrobků. Absolvent zvládá kontrolu kvality vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků, obsluhu a údržbu technologického zařízení a výkon činností souvisejících s prodejem masa a masových výrobků.