Pekař
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Zkrácené denní studium
- Datum 09/10/2023
Učební obor
Délka přípravy: 1 rok
Kód oboru: 29-53-H/01
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- výuční list nebo maturitní vysvědčení,
- výběrové řízení bez přijímacích zkoušek,
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti.
Způsob zakončení: závěrečná zkouška
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Možnosti dalšího vzdělávání: nástavbové studium, zkrácené studium oboru vzdělání s výučním listem.
Odborné kompetence:
- Výroba pekařských výrobků, např. chleba, rohlíků a housek, koláčů, buchet, bábovek, vánoček s dodržením správných technologických postupů.
- Výběr vhodných surovin a přísad pro daný výrobek.
- Uplatňování estetického hlediska při výrobě chleba a pekařských výrobků.
- Posuzování zralosti kvásků a těst.
- Znalost obsluhy a údržby potravinářských strojů.
- Vedení evidence při skladování a expedici výrobků.
- Zařazování nových výrobků v souladu s principy zdravé výživy.
Uplatnění absolventa:
Absolvent se uplatní při výkonu povolání pekař na pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých pekárnách a obchodních zařízeních zabývajících se prodejem pekařských výrobků.
Je zejména připraven zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu pekařských výrobků, řídit technologické procesy při výrobě chleba a běžného a jemného pečiva, obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení, vykonávat činnosti související s prodejem pekařských výrobků.
Je schopen hodnotit kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků dle norem.
Absolvent má možnost dalšího, nástavbového studia pro absolventy tříletých oborů vzdělání denní i dálkovou formou nebo zkráceného studia oboru vzdělání s výučním listem na střední škole.