Gastronomie – zaměření Číšník, zaměření Kuchař
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Obory vzdělání s maturitní zkouškou
- Datum 19/01/2024
Baví tě vaření, zajímáš se o moderní gastronomii? Pohybuješ se rád(a) v atraktivním prostředí? Zajímají tě nové světové trendy ve stravování a stolování?
Studijní obor
Délka přípravy: 4 roky
Kód oboru: 65-41-L/01
Proč studovat gastronomii u nás?
- Praxi se naučíš ve vyhlášených brněnských hotelech a restauracích pod vedením zkušených mistrů a místního personálu.
- Chceš-li složit maturitu, je pro tebe určen čtyřletý studijní obor “Gastronomie”. Na výběr máš buď zaměření “Kuchař”, nebo Číšník”
- Pravidelně vozíme ocenění z odborných soutěží v rámci celé ČR.
Co se naučíš?
Kuchař
- Vařit moderně, zdravě a chutně a výsledky své práce esteticky a vkusně prezentovat.
- Staneš se odborníkem na přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně.
- Ovládneš umění vaření, dušení, smažení i pečení.Naučíš se odborně sestavovat jídelníček, efektivně hospodařit s finančními prostředky a materiálem, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Číšník/servírka
- Připravit oficiální i slavnostní tabuli. Staneš se odborníkem na stolování pro každou příležitost. Naučíš se aplikovat zásady společenského chování v hotelech a restauracích.
- Ovládneš techniku jednoduché i složité obsluhy hostů. Zásady servírování pokrmů,teplých i studených nápojů, flambování a stolničení obecně.
- Naučíš se odborně sestavovat jídelníček, efektivně hospodařit s finančními prostředky a materiálem, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami s ohledem na životní prostředí.
Možnosti uplatnění
- Odborný pracovník v ubytovacích a stravovacích provozech, hotelech, restauracích a provozovnách hromadného stravování.
- „Odborný garant v oboru“
- Můžeš si založit vlastní restauraci, nebo jiné stravovací zařízení.
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- dokončení povinné školní docházky,
- přijímací zkoušky z určených předmětů,
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti,
- splnění dalších kritérií přijímacího řízení včetně dostatečné kapacity oboru vzdělání.
Způsob ukončení vzdělání: maturitní zkouška, výuční list
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou s možností získání výučního listu
Možnosti dalšího vzdělávání: studium na SŠ, VOŠ a VŠ
Další informace o tomto a dalších oborech Vám poskytne
Mgr. Ing. Jaromír Jurka
Kariérový poradce sekce gastronomie