Číšník
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Zkrácené denní studium
- Datum 11/10/2023
Učební obor
Číšník – zkrácené studium
Stupeň poskytovaného vzdělání: Střední vzdělání s výučním listem
Délka a forma studia: 1 rok, denní forma vzdělávání ve zkráceném studiu
Kód oboru: 65-51-H/01
Podmínky pro přijímání ke vzdělávání:
- střední vzdělání s výučním listem nebo maturitní zkouškou,
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti
- průměrný prospěch z předchozího studia, ve kterém uchazeč ukončil středoškolské vzdělávání.
Způsob zakončení: závěrečná zkouška
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Odborné kompetence:
Žák oboru číšník se připravuje na činnost v hotelech a restauracích:
- Ovládá techniku jednoduché a složité obsluhy, volí vhodné formy obsluhy podle prostředí a charakteru stravovacího zařízení.
- Umí dodržovat zásady hygieny a bezpečnosti při práci v gastronomických zařízeních.
- Je schopen samostatně sestavovat jídelní a nápojové lístky, menu podle zásad gastronomických pravidel a zásad racionální výživy.
- Je připraven komunikovat v cizích jazycích, pracovat s informacemi, udržovat slovní i písemný kontakt se zákazníky a obchodními partnery.
Uplatnění absolventa
Absolvent pracuje jako samostatný číšník od přijetí objednávky až po její vyúčtování. Uplatní se jako zaměstnanec ve velkých, středně velkých i malých provozovnách, nebo jako soukromý podnikatel v pohostinství.
Leták oboru
Vyučované předměty v průběhu studia
Další informace o tomto a dalších oborech Vám poskytne
Mgr. Ing. Jaromír Jurka
Kariérový poradce sekce gastronomie