Řezník-uzenář
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Obory vzdělání s výučním listem
- Datum 23/01/2024
Chceš se naučit porazit býka? Považuješ povolání „řezník“ za chlapské? Jsi toho názoru, že nejlepší zeleninou je pořádný steak?
Výše prospěchového stipendia činí:
- V 1. ročníku vzdělávání 3 000,- Kč za pololetí období školního vyučování.
- Ve 2. ročníku vzdělávání 3 000,- Kč za pololetí období školního vyučování.
- Ve 3. ročníku vzdělávání 3 000,- Kč za pololetí období školního vyučování.
- Navýšení stipendia uvedeného výše o 3000,- Kč, pokud žák na vysvědčení dosáhne
celkového hodnocení-prospěl s vyznamenáním.
Učební obor
Délka přípravy: 3 roky
Kód oboru: 29-56-H/01
Způsob zakončení: závěrečná zkouška
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Možnosti dalšího vzdělávání: nástavbové studium, zkrácené studium oboru vzdělání s výučním listem
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- Dokončení povinné školní docházky.
- Výběrové řízení podle dosaženého prospěchu.
- Splnění podmínek zdravotní způsobilosti.
- Splnění kritérií přijímacího řízení včetně dostatečné kapacity oboru vzdělání.
Proč na Řezníka studovat u nás?
- Praxi se naučíš přímo v provozech v Ivančicích a Tišnově.
- Masné výrobky se naučíš vyrábět v našich plně vybavených dílnách pod vedením zkušených mistrů a místních výrobců.
- Naučíš se všechny operace od porážky po masnou výrobu a prodej v našich prodejnách učňovských výrobků.
- Pravidelně vozíme ocenění z odborných soutěží v rámci Jihomoravského kraje i celé ČR.
Co se naučíš?
- Porcovat jatečná zvířata, především vepřové a hovězí maso. ryby, nebo drůbež.
- Připravit různé uzenářské výrobky, od šunky po jitrnice.
- Upravovat a třídit maso pro různé příležitosti, skladovat, balit a expedovat hotové výrobky.
- Kompletní uzení, naučíš se vyrábět salámy i paštiky. Dokážeš posoudit kvalitu surovin, meziproduktů, dodržet potřebné normy.
- Naučíš se efektivně hospodařit s finančními prostředky, nakládat s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Možnosti uplatnění
- Odborný pracovník ve zpracovatelských provozech.
- Výroba a prodej masa a masných výrobků.
- „Odborný garant v oboru“
- Můžeš si založit vlastní řeznictví nebo masnou výrobu.
Další informace o tomto a dalších oborech Vám poskytne
Mgr. Ing. Jaromír Jurka
Kariérový poradce sekce gastronomie