Pekař
- Autor zveřejněno
- Kategorie Obory, Obory vzdělání s výučním listem
- Datum 23/01/2024
Máš rád(a) vůni čerstvého pečiva? Pracuješ rád(a) s těstem? Rád(a) si něco upečeš? Jsi tvůrčí? Děláš rád(a) radost jiným lidem?
Výše prospěchového stipendia činí:
- V 1. ročníku vzdělávání 3 000,- Kč za pololetí období školního vyučování.
- Ve 2. ročníku vzdělávání 3 000,- Kč za pololetí období školního vyučování.
- Ve 3. ročníku vzdělávání 3 000,- Kč za pololetí období školního vyučování.
- Navýšení stipendia uvedeného výše o 3000,- Kč, pokud žák na vysvědčení dosáhne
celkového hodnocení-prospěl s vyznamenáním.
Učební obor
Délka přípravy: 3 roky
Kód oboru: 29-53-H/01
Způsob zakončení: závěrečná zkouška
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Možnosti dalšího vzdělávání: nástavbové studium, zkrácené studium oboru vzdělání s výučním listem
Podmínky přijetí ke vzdělávání:
- Dokončení povinné školní docházky.
- Výběrové řízení podle dosaženého prospěchu.
- Splnění podmínek zdravotní způsobilosti.
- Splnění kritérií přijímacího řízení včetně dostatečné kapacity oboru vzdělání.
Proč studovat u nás?
- Máme plně moderně vybavené dílny, kvalifikované učitele odborného výcviku a spolupracujeme s velkými pekárnami.
- Máme vlastní dílny, expedice a prodejny. Žáci si tak mohou vyzkoušet vše od naskladnění surovin, přes výrobu a využití nejmodernějších technologií, expedici a prodej opravdovým zákazníkům.
- Pravidelně vozíme ocenění z odborných soutěží v rámci celé ČR.
Co se naučíš?
- Vyrábět pekařské výrobky, např. chléb, rohlíky, housky, koláče, buchty, bábovky, vánočky s dodržením správných technologických postupů.
- Uplatňovat estetické hledisko při výrobě chleba a pekařských výrobků.
- Vést evidenci při skladování a expedici výrobků. Zařazovat nové výrobky v souladu s principy zdravé výživy.
Možnosti uplatnění
- Uplatníš se na pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých pekárnách a obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských a pekařských výrobků.
Klára Kalvodová – absolventka s oceněním Pekař roku 2018
„Na SŠ Brno, Charbulova jsem se učila péct dobrý chléb, rohlíky, koláče a další výrobky lahodící oku i chuťovým buňkám. Pečení mě baví, mám obrovské štěstí, že jsem se v tomto oboru našla. Můžu denně péct, vytvářet pečivo pro zákazníky a těší mě, že si na něm s chutí smlsnou.
Uplatnění v oboru je velké. „Mlaďoučký pekařík“ může nastoupit do větších i menších pekáren, popřípadě do obchodních řetězců s vlastní pekárnou. Já jsem se stala zaměstnankyní brněnské pobočky mezinárodní společnosti IREKS ENZYMA.“
Další informace o tomto a dalších oborech Vám poskytne
Mgr. Libor Bílek
Kariérový poradce sekce obchodu a služeb